Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Σύγχυση στους φορολογούμενους για τη ρύθμιση στις ληξιπρόθεσμες



Εντολή σε όλους τους εφόρους της χώρας να παρέχουν στους οφειλέτες του δημοσίου όσες περισσότερες δόσεις μπορούν, προκειμένου να εξοφλούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Η εντολή δίνεται υπό το φόβο του γενικού «παγώματος» πληρωμών από τους οφειλέτες, εν αναμονή της νέας ευνοϊκότερης ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα. Ετσι, θα παρέχεται κάθε διευκόλυνση στους πολίτες που θέλουν να πληρώσουν με δόσεις.

 Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης σε σύσκεψη που είχε την Τετάρτη με εφόρους μεγάλων ΔΟΥ της Αττικής, τους ζήτησε μέχρι να έρθει η νέα ρύθμιση να αντιμετωπίζουν πιο ελαστικά τις περιπτώσεις φορολογουμένων που θέλουν να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Τους συνέστησε να χορηγούν όσο τον δυνατόν περισσότερες δόσεις για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι οδηγίες προς τις εφορίες είναι το κυνήγι των οφειλετών να ξεκινήσει ήπια το πρώτο τρίμηνο μόνο με τηλεφωνικές οχλήσεις και ειδοποιητήρια και στη συνέχεια να κλιμακωθεί.

 Προτεραιότητα αποτελούν οι νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν το 2012 και θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να εισπραχθούν, ενώ οι έφοροι έχουν εντολή να μετακινήσουν προσωπικό από άλλα τμήματα, προκειμένου να ενισχύσουν τα τμήματα ελέγχου και τα δικαστικά τμήματα.

 Η νέα ρύθμιση δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από 1-2 μήνες, με την κυβέρνηση να επιδιώκει δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 100 δόσεις και επιτόκιο που θα κυμαίνεται από 0,5-0,7%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρόπους ώστε να μπουν και οι τράπεζες στο παιχνίδι της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων, πιθανόν μέσω της δυνατότητας εξόφλησης σε άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών.

Πηγή Ημερησία


18/2/2013
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης αναφερόμενος στις δηλώσεις του στη Βουλή ότι δεν υπάρχει ανάγκη περισσότερων δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία υποστήριξε σε γραπτή ανακοίνωση ότι αναφερόταν στο υφιστάμενο πλαίσιο και ότι αναζητούνται βελτιώσεις, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τη θέση του αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μόνο αν συμφωνήσει η τρόικα στην επιθεώρηση του Μαρτίου.

Πρίν την αναοκοίνωση αυτή ο κος Μαυραγάνης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλιας Τσαρουχά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ενδεχόμενο κατασχέσεων ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, τονίζει ότι «ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο, να επιδιώξει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ανεξαρτήτως της αιτίας προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων καθώς και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων κατά τις διατάξεις των άρθρων 30 και 30Α του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), ποινικά και λοιπά μέτρα αθροιστικά ή για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».

Θυμίζει πάντως ότι, σύμφωνα με το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ (Ν.Δ. 356/1974), επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ των απαιτήσεων από μισθούς, συντάξεις και πάσης φύσεως ασφαλιστικά βοηθήματα για τα χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτής. Ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει, εξάλλου, ότι δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των υπόχρεων και να λαμβάνουν αθροιστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες, όπως σημειώνει ο υφυπουργός. Ο κ. Μαυραγάνης ενημερώνει επίσης ότι κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών επισκέπτονται τις ΔΟΥ του νομού Αττικής και δίνουν λεπτομερείς οδηγίες για την ορθή αναδιανομή του υφιστάμενου προσωπικού για την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού, την άμεση υλοποίηση στοχευμένων διασταυρώσεων με αντικείμενο, κατά κύριο λόγο, περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας, τη συνεργασία με φορολογικά τμήματα στο πλαίσιο της διοικητικής ανταλλαγής πληροφοριών και την ενεργοποίηση ειδικής διαδικασίας ελέγχου για τον εντοπισμό πρόσφατων περιουσιακών στοιχείων, την άμεση λήψη μέτρων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οφειλετών χαρακτηρισθέντων ως ιδιαίτερου κινδύνου οφειλέτες, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και την άμεση είσπραξη οφειλής.

Ειδικά για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι συστήθηκε Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης ως ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία για την είσπραξη οφειλών σημαντικού ύψους, στην οποία έχει ανατεθεί η παρακολούθηση των 1.500 μεγαλύτερων οφειλετών.

Ο κ. Μαυραγάνης ενημερώνει επίσης ότι σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκαν πρόσφατα οι διατάξεις που επιτρέπουν την ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων.

[Με πληροφορίες από την καθημερινή ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου